Dezvoltarea copilului de la 3 la 6 ani

In articolul anterior explicam cum in perioada de la 3 la 6 ani se pot corecta anumite defecte in educatia copilului, deoarece aceasta este perioada de perfectionare. In mediul potrivit si cu atentia potrivita varstei, copilul isi defineste si perfectioneaza in aceasta perioada caracterul, personalitatea.

Defectele se corecteaza unul cate unul, prin aceeasi activitate: efortul concentrat pe activitati de care micutul este interesat. Putem observa cum acesta sta cu orele, linistit si senin, lucrand la ceva unde este implicat complet. Copiii la aceasta varsta manifesta ceva ce nu vedem la adulti: ei lucreaza cu un efort maxim la ceva, pana reusesc sa ajunga la rezultatul final cu exactitate si perfectiune. Noua ca adulti ni se pare extrem ceea ce fac copiii la aceasta varsta, cand ei, desi au terminat acel lucru, il incep din nou si din nou in ceea ce noua ni se pare absurd. Insa acesta este felul lor de a se dezvolta si trebuie sa ii lasam sa construiasca, din nou si din nou, pana considera ei ca au ajuns la stadiul final de precizie si perfectiune.

Copiii in aceasta perioada vor reface un lego de zeci de ori, sau vor curata un vas de atatea ori incat noi ca adulti ne putem usor pierde rabdarea. Insa trebuie sa intelegem ca micutii nostri nu fac asta ca sa ne enerveze. Ei au un instinct interior de care asculta, instinct care ii indeamna sa continue sa lucreze pana cand ajung ei sa considere un lucru finalizat. Indiferent ce fac, copiii arata cu totii o trasatura comuna: sunt extrem de concentrati pe ceea ce fac, atat cu mintea cat si cu mainile. Prin asta ei isi construiesc caracterul ce mai departe in viata il admiram, si anume a putea lua decizii rapid, a fi constant in ceea ce face. Cu alte cuvinte, integritatea.

Un alt lucru pe care trebuie sa il observam si de care sa tinem cont: copiii intre 3 si 6 ani nu isi dezvolta caracterul datorita lucrurilor pe care noi ca parinti li le spunem. Mintea si instinctul lor inca nu pot percepe ceea ce le spunem. Ei se dezvolta doar prin concentrare si munca pe activitati care ii starnesc interesul. De multe ori aceste activitati sunt cele pe care le observa la noi, la parinti, in casa si in viata de zi cu zi. Ii putem lasa linistiti pe micuti sa ne ajute la treburile casnice daca asta ii intereseaza. Indiferent ce vor sa faca, sa ii lasam sa o faca pana termina, chiar daca ei vor repeta activitatea de sute de ori. E extrem de important sa nu ii intrerupem, pentru ca atunci practic ii vom bloca dezvoltarea.

Daca pana la 3 ani bebelusul a invatat cu mintea lui ca un burete, acaparand tot ce s-a intamplat in mediul unde a fost crescut, de la 3 la 6 ani este perioada de fixare si perfectionare. Perioada in care el lucreaza intens, si isi pune bazele caracterului si a personalitatii, trasaturi care odata formate vor ramane cu el toata viata.

Ca parinti, tot ce putem face este sa il ocrotim, punandu-i la dispozitie un mediu creativ in care el sa poata lucra, spontan, la ceea ce ii starneste interesul. Sa nu ii subminam inteligenta si sa il lasam ca prin munca sa se construiasca ca om. Ei fac asta prin exercitiu si nu prin ordine. Este absolut nefolositor sa le dam sfaturi sau sa le tinem teorie, la varsta aceasta este ca si cum am vorbi cu morile de vant.

In fiecare om este un instinct innascut sa devina mai bun. Acest instinct se manifesta inca de la 3 ani, si reprezinta baza construirii personalitatii unui om. Asa ca haideti sa ne lasam copilul sa lucreze in aceasta perioada, mult, si cateodata din greu, insa cu siguranta cu foarte mare placere. Astfel, el va deveni omul ce sunt sigura ca noi toti ne dorim copii nostri sa devina.

Mamicile din spatele Babymat si munca lor

In spatele Babymat sunt mamici cu o pasiune pentru lucrul manual si educatia Montessori. Credem cu tarie ca miracolul dezvoltarii unui bebelus e cel mai frumos lucru la care putem asista si contribui, de aceea cream cu drag atat materialele educative de pe blog cat si paturicile senzoriale sau mobilele Montessori. E felul nostru de a contribui la cresterea armonioasa a cat mai multor micuti din toata lumea. Aruncati un ochi peste ce facem, poate sunteti inspirate in a face un cadou bebelusului dumneavoastra sau micutului unei rude, prietene, colege etc. Paturica senzoriala e utila in multe situatii, e educativa si poate fi amintirea de o viata a copilului devenit adult.

*Text inspirat din cartea “The Absorbent Mind”, de Maria Montessori, publicata in versiune digitala pentru Kindle, in August 2016