Educatia emotionala la copii si temperarea comportamentelor negative

Nu de multe ori intalnim oameni adulti a caror temperament consideram ca ar trebui sa fie mai temperat. Sunt iuti la manie, nu se pot controla si chiar dau semne de agresivitate excesiva si cruzime in viata lor de zi cu zi.

Astfel de oameni e greu sa se mai corecteze, mai ales ca acest temperament a inceput cu emotii negative in copilarie si a continuat asa, acumulandu-se pe tot parcursul vietii lor. Insa cu siguranta aceste emotii distructive au inceput sa le experimenteze in copilarie, poate chiar de pe vremea cand erau bebelusi. In acest articol vrem sa abordam subiectul educatiei emotionale la bebelusi si copii si cum e vital sa incepem sa ne comportam corect cu bebeii nostri inca din primele luni de viata.

Dezvoltarea emotiilor inca din primele luni de viata

Personalitatea umana se dezvolta in functie de relatiile personale stabilite in primii ani de viata. Cu cat aceste relatii sunt mai de calitate, cu atat adultul va dezvolta un temperament corect din punct de vedere emotional. Ce inseamna relatii de calitate? Sunt acele relatii de iubire, care sunt atente la nevoile bebelusului si copilului si il sustin in dezvoltarea lui, mai ales emotionala. Sunt trei aspecte esentiale care conteaza in dezvoltarea relatiilor copilului, mai ales in ceea ce priveste relatia mama – copil si intre cei foarte apropiati copilului si copil.

In primul rand, e nevoie ca parintii sa recunoasca emotiile negative (cum ar fi mania si tristetea) la copii atunci cand apar, si sa ii ajute sa le faca fata, incuranjandu-i sa le exprime atunci cand apar si ajutandu-i sa actioneze corect in privinta lor. De exemplu, sa invete sa ignore un copil care il loveste in loc sa loveasca inapoi. Astfel, copii dezvolta un control bun asupra emotiilor si invata sa manifeste un comportament mult mai pozitiv.

Pe de alta parte, daca parintii ignora, ii pedepsesc sau se supara pe copii care isi exprima aceste emotii, de-a lungul timpului copii vor invata ca anumite emotii nu pot fi impartasite, si si le vor reprima. Ca urmare copilul devine foarte stresat, iar acea emotie reprimata se va acumula si va deveni un obstacol in calea dezvoltarii unei increderi elementare intre adulti si copil. Iar acest lucru are loc inca de la primele luni de viata. Un tipar observat e ca pana la varsta de 1 an copilul va ajunge sa evite contactul cu mama, in loc sa se indrepte spre ea atunci cand este suparat sau iritat. 

In al doilea rand, un aspect extrem de important care poate afecta emotional bebelusul este depresia materna. Mamele care sufera de depresie sunt letrgice si triste, iar copiii lor cel mai probabil vor prezenta mai tarziu comportamente agresive, anxietate si depresie. Chiar si la o varsta frageda, copii ale caror mame sufera de depresie manifesta mai putine emotii pozitive si un tipar anormal al activitatii cerebrale. 

Relatiile stabilite inca de la o varsta frageda determina evolutia social-emotionala ulterioara. Suma emotiilor pozitive, cum ar fi bucuria, care sunt traite in cursul acestor relatii inca de mic, este vitala pentru dezvoltarea cerebrala corecta a adultului in devenire. Sentimentele pozitive simtite inca de mic sunt la fel de importante pentru dezvoltarea temeramentului copilului cum este hrana pentru cresterea fizica. 

In al treilea rand, carentele sociale si emotionale afecteaza inca de mic dezvoltarea normala a creierului copilului. Aceste carente scad nivelul dopaminei si drep rezultat pot afecta maleabilitatea creierului. Orfanii sunt cazul extrem de bebelusi care cel mai probabil vor suferi de o dezvoltare incorecta a creierului si a emotiilor ca adulti. 

Principiile educatiei emotionale la copii

Exista patru principii de baza pe care noi ca parinti ar trebui sa le respectam in educatia emotionala a copiilor nostri, inca de la cea mai frageda varsta. Daca reusim sa ii invatam pe copii aceste principii, sansele sunt extrem de mari ca ei sa ajunga adulti cu o personalitate temperata, capabili sa judece corect lucrurile si sa nu se lase usor prada impulsurilor emotiilor negative, fiind mai fericiti si impacati sufleteste.

Principiul 1: Toate sentimentele sunt acceptabile

Sentimentele sunt indicii importante ale dezvoltarii emotionale ale copiilor. Ele pot proveni din noi insine sau din exterir, ca indicii ale starilor celor din jur, si ne ofera informatii foarte importante. Aceste informatii se pot referi la copii si starea lor, la un lucru pe care si-l doresc sau de care au nevoie, sau se pot referi la nevoile altora.

Ce trebuie insa sa ii invatam pe copii este ca aceste informatii nu trebuie ignorate, ci trebuie examinate. Pentru ca ei sa devina constienti de emotii, trebuie sa inteleaga cum afla ce simt in legatura cu o anumita situatie, cum pot pune in cuvinte aceste sentimente si cum pot recunoaste astfel de sentimente la cei din jur. Pasul urmator este sa inteleaga faptul ca sentimentele sunt diferite de comportament.

Principiul 2: Comportamente adecvate si gresite

Odata ce copii incep sa isi recunoasca sentimentele si sa le exprime, ei trebuie sa inteleaga ca actiunea ce o pot desfasura in urma emotiei poate sa fie adecvata sau nu. Este probabil lucrul ce va dura cel mai mult sa il inteleaga, deoarece e usor sa confunde sentimentul pe care il simt de comportamentul ulterior, si sa creada ca si pana a simti anumite emotii e gresit.

Principiul 3: Nu poti gandi daca nu esti calm

Emotiile negative intuneca gandirea, si determina mintea sa vada lucrurile intr-un anumit fel. Copii trebuie sa invete ca odata ce simt o emotie, ei trebuie sa se calmeze pentru ca sa poata vedea clar despre ce e vorba. Ulterior, ei trebuie sa decida ce vor face. E practic o educatie a controlarii impulsurilor, si nu interzicerea simtirii acestora. Trebuie sa le spunem ca emotia nu se ignora, insa ca e bine sa ne calmam si sa ne folosim inteligenta pentru a decide cum ne vom comporta. Cum spunea si principiul 2, unele comportamente sunt adecvate, altele nu. Si avem nevoie sa ne decidem pe comportamente adecvate, de aceea e nevoie sa fim calmi.

Principiul 4: Trateaza-i pe ceilalti asa cum ai vrea sa fii tu tratat

In spatele acestui principiu e incurajarea copiilor de a se pune in pielea celuilalt si a incerca sa inteleaga si un alt punct de vedere inainte de a actiona in legatura cu emotia negativa pe care o simte. 

Aceste patru principii pot fi invatate doar prin repetare, si tratand exemple concrete, de zi cu zi, din viata copiilor. Sunt principii ce se pot aplica si adultilor, insa va fi tot timpul mai greu sa re-educi un om deja educat decat sa educi un copil cu astfel de principii sanatoase inca de la bun inceput. Va dorim mult spor in educatia emotionala a copilasilor vostri!

Cine suntem noi?

In spatele Babymat e o persoana extrem de pasionata de dezvoltarea creierului si a personalitatii umane, inca din primele zile de viata. De aceea apar articolele din acest blog, care speram sa va fie de folos in a intelege mai bine cum va puteti ajuta bebelusul sa devina un adult complet si implinit. Cream si paturici educative pentru cei mici, intre 4 si 12 luni, pentru a le incuraja universul de explorare si crestere, precum si protectii de somn, Baby Nest-uri. Aruncati o privire peste munca noastra, poate va inspira ceva pentru micutii vostri sau ai celor dragi.

*text inspirat din cartea “Emotile distructive. Dialog stiintific cu Dalai Lama”, consemnat de Daniel Goleman