Greselile copiilor si abordarea lor de catre parinti si educatori

Pentru a se dezvolta, un copil are nevoie de libertatea sa experimenteze, intr-un mediu organizat si sigur pentru el. In prima faza, inca de la cateva luni de viata, el isi dezvolta concentrarea pe anumite activitati. Iar acesta este principalul ingredient ce il va determina sa progreseze, sa invete si sa se perfectioneze.

Rolul de baza al parintelui sau al educatorului (cand copilul este lasat in grija unuia odata ce mai creste) este sa nu intervina in activitatea concentrata a copilului. Si prin asta ma refer inclusiv la lauda, la pedeapsa sau la corectarea greselilor. A ii lauda sau oferi premii si a ii pedepsi cu scopul de a corecta inseamna practic ca nu dam voie copilului sa greseasca si sa invete ca a gresit, si cum se poate corecta. El doar asa va percepe ca greselile nu sunt un capat de lume, si va invata cum sa si le corecteze, singur. Astfel el va creste intr-un adult sigur pe el, descurcaret si cu o imagine buna de sine.

Copilul lasat in libertate sa experimenteze intr-un mediu propice nu are nevoie de premii sau pedepse. El va invata singur ce este bine si ce nu. Mai mult, unele incercari de a corecta comportamente sunt total nepotrivite si inhiba dezvoltarea micutului. Sa ii spui ca este prost, ca nu stie nimic sau alte astfel de afirmatii este total nepotrivit. Copilul se afla acum intr-un proces in care invata, in felul si in ritmul lui, si nu are nevoie din partea noastra decat de sustinere. Inclusiv greselile pe care le face, e important sa le observe singur pentru a le putea corecta si astfel creste.

Copilul invata in aceasta perioada in felul lui, si anume prin experimentare si repetare, pana la perfectionare. Daca el este nedisciplinat, el va invata disciplina prin munca si vazand asta la alti copii in jurul lui la gradinita de exemplu. Cu siguranta nu va deveni mai disciplinat daca i se va cere asta de catre parinti sau educatori.

Copilul invata gresind, prin repetare, muncind concentrat la sarcinile pe care si le alege si care ii starnesc interesul. De aceea e bine ca acesta sa aiba optinui, iar educatia Montessori recomanda aceste tipuri de activitati atat acasa cat si intr-un mediu special creat unde copilul poate interactiona si cu altii de varsta lui si de varste apropiate.

Nimeni nu este perfect, asa ca sa nu mai pretindem asta de la copii nostri. Insa invatam si ne perfectionam prin experienta. La fel si copii, inca de cand invata sa umble, ei invata din experienta proprie. La inceput sunt instabili, nesiguri, cad, se tarasc, insa in cele din urma reusesc sa umble fara probleme, si apoi se perfectioneaza si ajung sa alerge si sa fie extrem de siguri pe ei.

Tot astfel, in procesul lor de dezvoltare, copii invata prin exercitiu repetat si prin greseli. Toate activitatile propuse ar trebui sa aiba o solutie mai mult sau mai putin intuitiva (cand este mai mic copilul solutia trebuie sa fie cat mai usor de vazut). De exemplu, conurile de lemn de dimensiuni diferite care trebuie potrivite fiecare in gaura lui. Daca un copil va ramane cu un con in plus care nu se potriveste in ultima gaura ramasa, fiind prea mare, el isi va da seama imediat ca a gresit si o va lua de la inceput, pana va reusi. Astfel el invata multe lectii importante, precum

  • (1) ca greselile exista si sunt normale, dar ca nu sunt un capat de lume
  • (2) ca el singur isi poate da seama cand a gresit
  • (3) ca el poate controla greselile
  • (4) ca el singur isi poate corecta greselile

si astfel, el va deveni sigur pe el si pe abilitatile lui de a se descurca singur in viata.

Deci, dragi parinti si educatori, copilul va face greseli dar sa nu ne grabim sa il judecam, sa il pedepsim sau sa incercam sa il corectam. Sa il lasam mai bine sa descopere singur ca a gresit si sa il lasam sa invete. Rolul nostru, cum spuneam si mai devreme si in toate articolele de pe acest blog, este sa ii facilitam mediul propice de invatare. In cazul acesta, un mediu propice inseamna activitati care ofera si o solutie, astfel incat copilul sa isi poata da seama usor cand greseste si sa poata relua pana reuseste.

El astfel va creste frumos, si va intelege in acelasi timp ca nici noi, parintii sau educatorii, nu suntem perfecti, dar ca aceasta e normalitatea. Va percepe greseala ca pe ceva firesc, ce se poate corecta prin reluarea sarcinii, si ca este posibil acest lucru de catre oricine. Si astfel copilul nostru va deveni un adult de care vom fi cu siguranta mandri!

Mamicile din spatele Babymat si munca lor

In spatele Babymat sunt mamici cu o pasiune pentru lucrul manual si educatia Montessori. Credem cu tarie ca miracolul dezvoltarii unui bebelus e cel mai frumos lucru la care putem asista si contribui, de aceea cream cu drag atat materialele educative de pe blog cat si paturicile senzoriale sau cuiburile de bebelusi Baby Nest. E felul nostru de a contribui la cresterea armonioasa a cat mai multor micuti din toata lumea. Aruncati un ochi peste ce facem, poate sunteti inspirate in a face un cadou bebelusului dumneavoastra sau micutului unei rude, prietene, colege etc. Paturica senzoriala e utila in multe situatii, e educativa si poate fi amintirea de o viata a copilului devenit adult.

*Text inspirat din cartea “The Absorbent Mind”, de Maria Montessori, publicata in versiune digitala pentru Kindle, in August 2016