Cart 0 x

pexels-anastasiya-gepp-3995912

Rolul mamei in educatia copilului in primii ani de viata

Primii doi ani din viata unui copil sunt cei mai importanti cand ne referim la educatie, personalitate si facultati mintale. Iar aceste lucruri nu pot fi “predate” copilului cum o facem unui scolar sau pre-scolar, pentru ca la acea varsta un copil nu poate intelege ce i-ar spune un profesor, invatator sau parinte. In acest articol iti voi explica cum functioneaza mintea unui copil pana la doi ani, cum invata el in aceasta perioada si cum il poti tu ajuta tu, ca mama sau parinte, pentru cea mai buna dezvoltare a sa.

Perioadele de crestere ale copilului

Copilul trece prin trei mari perioade de crestere. Este important sa le cunoastem pentru ca in fiecare din aceste perioade, copilul trece prin anumite transformari, iar felul lui de a percepe lumea si a acumula informatia difera.

Prima perioada dureaza de la nastere pana la 6 ani si este o perioada cu foarte multe transformari. Aceasta perioada este la randul ei impartita in doua sub-perioade: prima este de la nastere pana la 3 ani, iar a doua de la 3 la 6 ani. Mare diferenta intre aceste doua sub-perioade este aceea ca daca in prima sub-perioada nu ne putem apropia de mintea copilului, in a doua sub-perioada mintea lui devine receptiva la actiunile adultiolor intr-o oarecare masura. Astfel, parintii si adultii pot incepe sa interactioneze cu copilul prin anumite cai specifice perioadei.

A doua perioada este de la 6 la 12 ani. Copilul creste, este fericit, linistit si nu trece prin transformari majore. Este o perioada in care el poate explora lucruri noi care sa ii consolideze interesele formate in prima perioada a vietii.

A treia perioada dureaza de la 12 la 18 ani. Copilul trece prin transformari majore, pubertate si adolescenta. Stim cu totii ca aceasta perioada este una in care copii sunt mai “rebeli”, dar este perioada definitorie pentru transformarea copilului in adult. Dupa 18 ani copilul este considerat dezvoltat complet, iar dupa aceasta varsta procesele de invatare sunt mult mai anevoioase.

Gandeste-te la cum invata un copil mic o limba straina fata de cum o invata un adult. Pe langa usurinta si rapiditate, un copil care invata o limba straina de mic o va vorbi la perfectie, cu accent corect, gramatica si vocabular impecabil. Un adult in schimb va avea tot timpul probleme iar vorbirea unei limbi straine nu va fi nicidata perfecta. Asta pentru ca mintea copilului este ca un burete care absoarbe totul instinctiv, spre deosebire de cea a unui adult, care trebuie exersata constient si constant.

Ce se intampla cu copilul pana la doi ani

Un copil ajuns la varsta de doi ani recunoaste deja toate lucrurile si persoanele din mediul in care locuieste. Si asta datorita felului in care a acumulat informatia din acest mediu – si nu datorita felului in care aceasta informatie i-a fost spusa de catre un adult. Ca si adulti, tot ce avem ca personalitate, pasiuni si lucruri la care suntem talentati a fost construit de catre copilul care am fost odata. Cele mai importante facultati mintale au fost construite in primii doi ani de viata.

Cand se naste, copilul nu stie nimic, si totusi in doi ani de zile ajunge sa stie atat de multe. Este uimitor cum mintea lui poate sa faca asta. Cum ajunge copilul sa acumuleze atat? Copilul invata prin experienta, intr-un mod inconstient. El se joaca mult, rade, este fericit legat de tot ce descopera, este curios, iubeste tot ce intalneste. Cu alte cuvinte, invata din placere, si absoarbe totul din mediul la care este expus.

In acesti primi doi ani de viata, copilul are un tip de inteligenta diferit de cea a unui adult. In aceasta perioada, mintea lui invata din toti stimulii din mediul extern, absoarbe totul ca un burete, iar ceea ce invata ramane cu el pentru tot restul vietii: limba/limbi vorbite, personalitate, obiceiuri etc.

Copilul acumuleaza totul experimentand lucruri practice: se joaca, atinge, misca, e atent la sunete etc. Astfel, el isi dezvolta inteligenta si toate facultatile de gandire si emotionale. El practic is construieste personalitatea de la zero. La nastere nu stia nimic iar la doi ani si-a pus deja bazele omului care are sa devina. 

Din creatura inconstienta de la varsta inocentei, prin invatare devine constient. Mintea lui se transforma dintr-un burete care absoarbe tot, intr-o minte cu conexiuni logice, constienta. De aceea mintea constienta a unui adult e atat de limitata comparata cu subconstiinta acestuia.

Rolul mamei si al parintilor in educatia copilului pana la doi ani

Cum spuneam mai sus, un copil pana la doi ani nu poate fi invatat prin metodele clasice de invatare. Nu-i putem spune ce are voie si ce nu, nu-l putem face sa invete prin a repeta ce i-am spus sau citit. Copilul pana la doi ani invata experimentand, si fiind expus la cat mai multi stimuli din mediul inconjurator.

Ca si mama si parinte, rolul nostru in cresterea si educatia copilului pana la doi ani este aceea de a-l tine in siguranta, a-i oferi cele necesare vietii (fiind total dependent de noi) si, foarte important, de a-l ajuta cat mai mult posibil sa exploreze lumea care il inconjoara, fara obstacole sau ingradiri. Astfel, ii dam libertatea absoluta sa absoarba tot ce il inconjoara, pana ajunge sa isi dezvolte mintea constienta.

In acest sens, rolul mamei si al parintelui este acela de a pregati cat mai multe experiente si a-l expune pe copil la cat mai multe medii si situatii in care el poate sa exploreze si sa invete. Activitatile individuale ale copilului si explorarea sunt singurele cai prin care un copil se poate dezvolta in aceasta perioada.

Tu, ca mama, ai acest rol fundamental de a-ti ajuta copilul sa devina omul care trebuie sa devina. Tu nu ai cum sa ii spui ce trebuie sa devina, ci poti doar sa il expui mediilor corecte, in siguranta, astfel incat el sa absoarba toate informatiile de care are nevoie sa se dezvolte.

Tu, ca parinte, nu poti “invata” mintea copilului, dar o poti ajuta sa absoarba lucrurile vitale pentru omul in devenire care e acum copilul tau. Si retine ca aceasta perioada, de pana la doi ani, este cea mai importanta pentru fundamentele de gandire, personalitate si facultati mintale ale copilului tau.

O modalitate prin care ii poti largi universul de explorare al copilului tau e prin a-i pune la dispozitie cat mai multe elemente care sa ii faciliteze explorarea si invatarea. Babymat iti ofera astfel de alternative prin paturicile senzoriale personalizate, care ofera o multitudine de elemente de explorat. Acestea ajuta copilul sa pipaie materiale diferite, sa isi dezvolte miscarile coordonate, sa faca corelatii intre atingeri si sunetele produse, sa vada culori noi si sa descopere forme, sa faca asocieri si astfel sa exploreze. Cu siguranta este un element de care nu se va plictisi prea usor. Uita-te acum la ce paturici ma refer si comanda una din timp pentru copilul tau!

*text inspirat din cartea “The Absorbent Mind”, de Maria Montessori, publicata in versiune digitala in August 2016

Distribuie acest articol
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
X

Aboneaza-te la newsletter

Nu doar ca nu e spam, trimitem articole utile, noutati si oferte speciale, o data la doua saptamani! In plus, obtii o reducere de 20% la prima comanda pe site-ul nostru in urma abonarii. Iti ia doar 1 minut! Apasa pe butonul de mai jos, si urmeaza pasii indicati. Multumim!