Cart 0 x

paturica senzoriala

Cum ajuta o paturica senzoriala dezvoltarea micutului nostru

Bebelusul, desi nu umbla inca si nici nu vorbeste, absoarbe absolut totul din mediul inconjurator si experientele la care este expus. Cum spuneam si intr-un articol anterior, copilul pana la 2 ani are o minte ca un burete, si absoarbe totul fara ca noi sa ne dam neaparat seama de asta.

De aceea, ca suport pentru dezvoltarea bebelusului incepand cu varsta de 4 luni, am conceput o paturica senzoriala care sa il ajute sa descopere lumea inconjuratoare intr-un mod placut dar mai ales util. Paturica este usor de luat la orice plimbare, fiind totdata mai groasa. Astfel, ea este utila si pentru afara, pentru a aseza bebelusul pe ea cand se joaca, sau pentru a-l acoperi cand doarme.

Vazul este primul simt pe care un bebelus si-l dezvolta, inca de la 3 saptamani. De aceea in prima instanta cele mai indicate elemente pentru a-l ajuta sunt mobilele fara motor suspendate deasupra patutului: mobilul lui Munari, mobilul lui Gobbi, mobilul dansatorilor si mobilul octaedrelor. Aceste mobile se axeaza pe contraste. Incepand cu 3 luni si jumatate, obiectele suspendate il ajuta pe micut sa isi dezvolte concentrarea si chiar abilitatea de a apuca.

Primul pas in dezvoltarea vazului bebelusului este expunerea lui la contraste. Modele cat mai simple si cu un puternic element contrastant in ele. De aceea mobilele mentionate sunt atat de importante la inceput. 

Odata cu varsta de 4 luni, cand bebelusul deja poate sta pe burtica, se poate introduce ca element pentru dezvoltarea lui paturica senzoriala. Aceasta are conceput un colt cu care se recomanda introducerea ei copilulului. Am denumit acest colt “coltul contrastelor” deoarece are elemente simple si contrastante, adaptate nevoilor de invatare ale bebelusului la 4 luni. El poate astfel descoperi forme geometrice, elemente ascunse sau un fluturas din material usor.

Ulterior, se pot introduce unul cate unul celelalte elementel ale paturicii, fiecare avand un obiectiv de invatare si dezvoltare a unor simturi.

Pentru sunet si interactivitate, numele copilului este scris cu litere printre care unele fosnesc. El va trebui sa descopere care litere “suna”, iar acesta poate fi un joc foarte distractiv. In acelasi timp el poate invata cum se scrie numele lui, ce sunt literele si cum arata acestea.

Tot la nivel de explorare a sunetului, elementul “sirag miscator” imbina producerea de sunete, explorarea cauza-efect, precum si dezvoltarea simtului tactil si a abilitatii de a prinde. 

Unul cate unul, se pot introduce si celelalte elemente de pe paturica. Fiind o paturica senzoriala, materialele sunt facute pentru a oferi o cat mai mare diversitate simtului tactic si vazului. Dar in afara de asta, fiecare element vine si cu o propunere suplimentara de invatare.

Elementele imbie la apucare si dezvoltarea muschiului mainii. Figurina ascunsa il indeamna la descoperire, invatand in acelsi timp copilul despre existenta obiectelor chiar si atunci cand el nu le vede. 

Nasturii sunt de culori, dimensiuni, modele si forme diferite, avand rolul de a-l lasa pe bebelus sa exploreze diferentele dintre ei. Nasturii permit si apucarea lor, deci copilul va invata mai multe despre vaz, pipait si apucat.

Elemente care il vor indemna totdata la explorarea texturilor si il vor ajuta la dezvoltarea muschilor mainii sunt hora de panglici si coroana regala. Acestea imbina forme si texturi variate, concepute special pentru a-i largi universul bebelusului.

In jurul varstei de 1 an, se pot introduce elementele de invatare mai avansata, cum e fundita si apoi inimioara cu siret. Pas cu pas el va putea invata cum sa desfaca si apoi sa faca o funda, apoi sa lege sireturile si chiar sa le scoata si apoi sa le puna la loc.

Lateral, se pot atasa diferite jucarii pentru a tine bebelusul curios in permanenta. Paturica vine cu un element pentru dentitie inclus, de ajutor in momentul in care copilului vor incepe sa ii apara dintisorii.

Paturica este personalizata cu numele bebelusului. Elementele sunt standard, insa ele vor fi personalizate astfel incat fiecare paturica va fi unicat. Poti comanda una pentru bebelusul tau, sau daca iti doresti sa o faci cadou finutei, unei prietene la baby shower sau la botez. Orice mamica s-ar bucura de o astfel de paturica pentru bebelusul ei!

Distribuie acest articol
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
X

Aboneaza-te la newsletter

Nu doar ca nu e spam, trimitem articole utile, noutati si oferte speciale, o data la doua saptamani! In plus, obtii o reducere de 20% la prima comanda pe site-ul nostru in urma abonarii. Iti ia doar 1 minut! Apasa pe butonul de mai jos, si urmeaza pasii indicati. Multumim!